top of page

Steinalderen er en betegnelse på den epoken i menneskehetens historie da man hovedsakelig brukte egger av stein til å kutte med. Kuttende egger av metall var ennå ikke i bruk. Steinalderen hadde ulik varighet i de forskjellige deler av verden, og lå for eksempel i Midtøsten 2–4 000 år forut for den norske dateringen

 

Steinalderen deles gjerne inn i tre perioder i Norge:

  • Paleolitikum (ca. 2 mill.–8000 f.Kr.)

  • Mesolitikum ( ca. 8000–4000 f.Kr.)

  • Neolitikum ( ca. 4000–1800 f.Kr.)

 

Paleo er en livsstil

 

Paleo handler om å spise og leve slik kroppen er tilpasset gjennom millioner av år med evolusjon tilpasset dagens samfunn.

 

Mat

Den livsstilen som mange mennesker har i dag er langt fra hvordan vi mennesker har levd gjennom vår tid og evolusjon på jorda. Et paleokosthold har evolusjonen som utgangspunkt. Homo sapiens har levd på jorden i ca 150 000 år, og våre forfedre går over to millioner år tilbake i tid. I løpet av den tiden har mennesket ernært seg på mat som naturen har gitt dem. Det har i stor grad vært animalsk mat som kjøtt, innmat og fett, grønnsaker, fisk og skalldyr, egg, bær og nøtter. Det er denne kosten vi gjennom evolusjonen er tilpasset å spise. Ikke godteri, brus, ferdigmat og brødvarer som har gjort sitt inntog i kostholdet de siste generasjonene. Korn har vært i kostholdet i noen tusen år, men i evolusjonsmessig sammenheng er ikke det så lang tid.

 

Vi har 99,995 % av de samme genene som menneskene som levde for ti tusener av år siden år siden, altså en stund før vi begynte å dyrke jorden, og veldig lenge før vi begynte å spise mat laget på fabrikker tilsatt smaksforsterkere, hvetemel og raffinert sukker. Hvorfor er dette så viktig? Fordi kroppen blir syk av å spise feil mat. og det behøver ikke være alvorlige sykdommer som Chron's som jeg ble diagnostisert med eller diabetes og fedme. Det kan være "enkle" ting som dårlig søvn, ustabilt humør, vondt i magen, hodepine, lite overskudd, lite sexlyst etc. Slike tilstander mener jeg man kan rette opp med mat som vi er tilpasser å spise. Tenk deg at du jobber i en dyrehage. I denne dyrehagen finnes det dyr som tiger, løver og apekatter. Hva slags mat ville du gitt disse dyrene for at de skulle trives? Svaret gir seg selv: mat som de ville spist i naturen, altså i vill tilstand. Tenk så at du skal gjør det samme med mennesket. Hvis mennesket hadde levd i vill tilstand i naturen, hva ville mennesket spist? Hovedsakelig ting som man kan skaffe gjennom jakt og sanking.

 

Forskere antar at det er spesielt to faktorer som har vært avgjørende for at mennesket ble utviklet, det ene er at man begynte å spise kjøtt, det andre at man "fant opp" ild og begynte  varmebehandle maten. Varmebehandling av mat øker næringsopptaket, den blir lettere å tygge, noe som førte til at vi utviklet større hjerne.

Fordøyelsessystemet begrenset hjernekapasiteten, tykktarmen måtte krympe for at hjernen skulle vokse. Dette skjedde når vi begynte å varmebehandle mat.

Dette kan du lese mer om i boken "Catching fire. How cooking made us human", skrevet av Richard Wrangham, professor ved Harvard.

 

For barn er det enda viktigere, fordi maten legger grunnlaget for en god utvikling både fysisk om mentalt, i tillegg til at riktig mat sørger for at barn ikke utvikler fedme og andre sykdommer som skriver seg fra dårlig kosthold.

 

Når du kjøper mat, er det viktig å velge råvarer av beste kvalitet. En huskeregel kan være at du skal kjøpe matvarer uten varedeklarasjon. Altså kun rene råvarer.

 

Bevegelse

Vel så viktig er fysisk aktivitet. Vi antar at urtidsmennesket brukte opp mot fem timer om dagen på å jakte og sanke mat. Det vil si at man var i bevegelse i en eller annen form en vesentlig del av dagen. I tillegg kommer sosialisering og lek med barn og familie, noe forskere antar de kunne bruke opp mot seks timer på. Mennesket er altså tilpasset et liv i bevegelse og fysisk aktivitet. Jeg sier ikke at alle skal trene som en toppidrettsutøver, det er nok heller ikke sunt, men fysisk aktivitet tre ganger i uken er nok hensiktsmessig

 

Søvn og hvile

Søvn, hvile og minimalt med stress kan også innvirke på helsa. Personlig merker jeg godt på magen i perioder hvor jeg har en del stress og sover lite/dårlig. Forskere antar at urtidsmennesket hvilte mye og hadde lite stress av typen vi har i dag. Et minimum bør være å sove åtte timer, og så mange timer som mulig før kl. 24.

 

Kort oppsummert kan man si at å leve paleo handler om å leve slik vi er tilpasset fra naturens side.

 

Jeg hevder på ingen måte at dette er noen vidunderkur. Men det er mulig at det kan hjelpe deg et stykke på vei til å ha det bedre. 

 

human-evolution-simple-chart.gif
bottom of page