top of page
_HAV2477_edited.jpg

Chron's eller Morbus Chron er en en mage- og tarmsykdom som kan angripe hele fordøyelseskanalen, men som er mest vanlig i tynntarmen, overgang tynntarm/tykktarm, og tykktarmen. Sykdommen arter seg som en betennelse/sår i tarmen, på fagspråket kalt inflamasjon. Sykdommen angriper alle lag i tarmveggen. Symptomene kan være magesmerter i varierende grad, diaré, blod og slim i avføringen, uforklarlig feber, hyppige munnsår, luftplager og vekttap. Det kalles ofte en autoimmun sykdom, da man antar at det er immunforsvaret som angriper kroppen.

 

Det finnes per i dag innen medisinen ingen helbredende behandlig. De fleste går på medisiner som demper imunforsvartet. For noen fungerer dette, andre ikke. Noen må også fjerne deler av tarmen.

Fra syk til frisk med riktig kosthold.

Våren 2011 fikk jeg plutselig vondt i magen. Jeg var 30 år og diagnostisert med Chron's.

 

Våren 2011 begynte jeg å få store smerter i magen. Det ble så ille at jeg måtte sette meg ned mens jeg underviste. Jeg måtte også hyppigere på do, og det føltes som om jeg aldri fikk tømt meg. Jeg hadde alltid vært plaget av en del luft i magen. Disse plagene hadde jeg hatt siden begynnelsen av 20-årene. Dette ble også tiltagende. Jeg oppsøkte lege og ble undersøkt med koloskopi. På Bærum sykehus fikk jeg i juli 2011 diagnosen Crohn’s. Det var deilig å endelig å få svar på hvorfor jeg hadde hatt vondt, men også nedslående å høre at det var en sykdom jeg måtte leve med resten av livet. Jeg ble satt på medisiner, prednisolon, som jeg skulle gå på i 8 uker, deretter skulle jeg over på imundempene midler, for å holde sykdommen i sjakk. Jeg fikk mange bivirkninger av medisinene og bestemete meg for å prøve en annen vei for å bli frisk, livsstilendringer. I første omgang var dette kostholdsomlegging, men senere skulle det også være mer fysisk aktivtet og mindre stress og mer og bedre søvn.

 

Legene hadde liten tro på dette, men jeg valgte alikevel å gå min egen vei. Nå har magen og kroppen aldri hatt det bedre. Jeg en symptomfri fra sykdommen i magen, sover bedre, har mer overskudd, gått ned masse i vekt i tillegg til mange andre helsegevinster. I perioder kan det hende at magen ikke er like bra, men det kommer ofte etter perioder med stress og/eller dårlig kosthold. 

 

Det er tre ting jeg mener har vært utslagsgivende for min helsereise

 

  1. Bedre kosthold

  2. Fysisk aktivitet

  3. Mindre stress og bedre søvn

 

Kostholdet jeg spiser kalles ofte for paleokosthold eller steinalderkosthold. Dette kan du lese mer om under "Hva er paleo?".

 

 

 

 

 

bottom of page