top of page

Hva er d-vitamin?

D-vitamin er en forløper for det aktive hormonet kalsitriol. Hormon er gresk og betyr å sette i gang. Et hormon produseres et sted i kroppen og virker et annet sted. Hormoner er stoffer som sender signaler mellom celler og regulerer aktivitet i celler og vev i hele kroppen. Hormoner regulerer humør, pubertet, sexlyst etc. 

 

Et vitamin må tas inn i kroppen utenfra, men d-vitamin dannes i kroppen under soling. Vi skiller mellom to typer d-vitamin, ergokalsiferol og cholekalsiferol. Ergokalsiferol er det kejmiske navnet på vitamin D2 og cholekalsiferol kalles vitamin D3. Vitamin D3 dannes i huden når den utsettes for UV-stråling. Det finnes også i fet fisk. Ting tyder på at D3 er den mest effektive varianten. 

 

Når vi utsetter huden for sollys om sommeren, eller er i solarium, lages

d-vitamin i huden vår. I huden dannes et stoff som kalles 7-dehydrokolesterol. Dette er et stoff som er kjemisk beslektet med kolesterol. Når kortbølget ultrafiolett stråling, UVB, skinner på huden, omdannes 7-dehydrokolesterol til et pre-d-vitamin. Når hudens temperatur er mellom 32 og 34 grader, skjer det en kjemisk reaksjon med pre-d-vitamin, og d-vitamin dannes. Sola gir oss UVB-stråling midt på dagen om sommeren, men ikke på vinteren.

 

D-vitaminet blir værende i huden noen timer, og kan brytes ned dersom vi er mye ute i sterk sol. Vi kan derfor anta at det sunt med sol, men for mye kan være farlig. I huden er det mange små blodårer som frakter d-vitamin til leveren.

I leveren er det enzymer som omdanner d-vitamin til kalsidiol. Dette hormonet går ut i blodet og mesteparten havnet i nyrene. Der får den en OH-gruppe (oksygen og hydrogen) og omdannes til kalsitriol, som er det aktive hormonet. Mye av dette hormonet havner i tarmen hvor det sørger for opptak av kalsium og fosfor tas opp. Omkring i kroppen er det reseptorer for d-vitamin og kalsitirol. Kalsitriol går til en rekke forskjellige celletyper i kroppen. Disse ulike celletypene har ulike funksjoner. Dette kan være forklaringen på at d-vitamin kan virke beskyttende på flere sykdommer.

 

 

bottom of page